Det bästa med mitt jobb

Journalistyrket är verkligen grymt utvecklande, intressant, spännande och lärorikt (även om jag är snabb att tala om för folk att det inte är något framtidsyrke). Ingen dag är den andra lik och det har jag verkligen fått känna på den här veckan. I går fick jag börja mitt arbetspass med att gå på en normkritisk stadsvandring. Under en timme följde jag en grupp människor som guidades från Drottninggatan till Våghustorget och ned längs med Köpmangatans skyltfönster. Vår guide stannade till vid ett urval butiker och analyserade reklambilder, skyltdockor och rådande normer i samhället. Vilka är det som får synas? Vilka saknas i skyltfönstren? Vår guide konstaterade snabbt att människorna som passerade på gatan hade lite gemensamt med den verklighet skyltfönstrena presenterade.
Stadsvandringen var en del i programmet för Örebroveckan för mänskliga rättigheter som fortsatte med en gratis föreläsning på Örebro läns museum med Genusfotografen, Tomas Gunnarsson. Mitt arbetspass handlade alltså om genus och normer från början till slut och genusfotografen bjöd på två mycket intressanta timmar där han dissekerade reklambilder och på slående sätt tydliggjorde just hur skev bilden av manligt och kvinnligt faktiskt är. Och som han konstaterade – när man väl ser mönstrena så är det svårt att missa det. Om du vill läsa texten hittar du den här. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *