Dagen då Linus fattade galoppen

Det är så sjukt fint när det plötsligt bara släpper. Vi har inte jobbat med galoppen på Linus direkt – fokus har varit på rakriktning och balans, att få honom jämn och fin och så klart lite mer balanserad. Utöver det jobbar vi så klart med att förklara för honom att skänkelhjälperna kan betyda mer än bara springa och det börjar släppa även där.
I dag var planen att vi skulle prova hoppa lite smått uppsuttet. Inga höjder direkt utan mer gymnastik och för att se lite om han bemödar sig att lyfta på benen när det kommer hinder i vägen. Han har inte direkt tagit det här med bommar på blodigt allvar tidigare så döm om min förvåning när han travade på i friskt tempo för att sedan rulla in i en riktigt trevlig galopp över bommarna.
Efter det var jag så klart tvungen att prova även utan bommar – som ni ser på filmen – och då rullade Linus på hur fint som helst och hade säkert fortsatt galoppera om jag inte brytit av. Han fick rulla på några varv under beröm från både mig och Jenny för att han ska lära sig att det är helt ok att galoppera, att det är något bra. Sen böt vi varv och provade åt andra hållet där han snällt tog galoppen men inte riktigt orkade hålla den mer än några steg åt gången. Men vi har ingen brådska. Jag och mina hästägare (både Jenny och Marie) har väldigt lika filosofi när det kommer till inlärning – lugnt, metodiskt och upprepa tills det sitter. Vi har pratat om galoppen men både Jenny och jag känner att vi inte vill hetsa fram den eller jaga in honom i galopp – det känns betydligt bättre när den kommer som i dag, helt naturligt utan stress eller press.
Och bommarna? Jo, det var inte bara galoppen Linus fattade i dag, haha. Han tog sig ann bommarna på ett väldigt trevligt och ambitiöst sätt. Jag ser redan fram emot att jobba vidare på galoppen och bomarbetet vilket kommer att stärka upp honom ytterligare.
Lite efter med handen på den här bilden, ni får förlåta mig och fokusera på den väldigt fina eftergiften jag gav på bilden innan i stället. Fina lilla Linus, det är en så grymt trevlig liten häst det där.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *