Pessoaselens vara eller icke vara

I dag har vi provat nått nytt, eller ja inte så nytt för Cariño eftersom att Marie använt den förut men nytt för C och mig. Eftersom att C tappade mycket under box/sjukhage perioden – speciellt över ryggen, har vi funderat lite på hur vi ska kunna göra promenaderna lite mer effektiva. Marie har sökt och läst och vägt för och nackdelar med Pessoaselen – och nu har jag sökt och läst och gjort detsamma…
Jag är lite splittrad till Pessoaselen men å andra sidan verkade Cariño rätt så nöjd. Han behöver verkligen ingen inspänning som gör att han krullar ihop sig, det sköter han så bra själv. Men eftersom att han är skadad i ett framben så ser vi det som dubbelt positivt om vi kan få honom att trampa under sig bättre med bakbenen och stärka ryggen. (En idé är ju att prova använda endast rump-delen av Pessoaselen som föreslås i fler trådar på bukefalos.com)
Han verkade som sagt rätt nöjd med det hela och kändes avslappnad när han inte fick sina ryck och skulle liva upp stämningen lite. Vi diskuterar fortfarande det där med att prejas med bogen och att tugga på saker (och folk) men det tar sig.
Vi letar inte efter genvägar eller snabblösningar. Men kan vi göra nått för att få med baken lite bättre och hjälpa honom återfå lite av de ryggmuskler han tappat under konvalescensen så är ju det toppen sen när det är dags att börja rida igen. Å andra sidan vet jag inte om selen gör varken till eller från när han går och drar benen efter sig. Fick se på trevlig bakbensaktivitet i ett par sekunder idag när jag petade lite på bakbenet med spöt (yes, jag är en fruktansvärd människa som vill att hästen ska gå fram ordentligt) men då blev herrn sur och slängde iväg en kospark (en anledning till att jag inte är så värst sugen på att tömköra, han är lite väl lätt i bakkärran emellanåt). Det är inte lätt när det är svårt och hur himla enkelt är det att få energi bakifrån när man går bredvid? Tål att tänkas på. Ang. Pessoaselen så får jag nog återkomma lite längre fram efter ytterligare utvärdering men Cariño var varken hoptryckt eller miserabel under dagens äventyr i alla fall. Sen är det ju så med alla hjälpmedel att de kan vara riktigt bra men också riktigt dåliga om de inte används på rätt sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *