För fyra år sedan dräglade jag över frisers i Amsterdam

Nederländarna kan konsten att fira, att låta städer leva upp och locka ut folk ur hus och hem för att sluta upp och ha en trevlig stund tillsammans. Den här helgen är det Sinterklaas som firas – nederländarnas egna version av tomten som kommer i ett skepp med slavar från Spanien.
Sinterklaas själv (som ser ut som en blandning mellan tomten och påven, eller vad säger ni?) rider på en vit häst medans hans medhjälpare Zwarte Piet rider på frieserhästar.
Så himla fina hästar!
Traditionen säger att de barn som inte skött sig tas med som slavar till Spanien… Och de som har skött sig och sluter upp med sina föräldrar fångar glatt det godis och nötter som Zwarte Piets delar ut (eller kastar från vagnsflak och hästryggar).
Det häftiga med självla Sinterklaas grejen är att det arrangeras Sinterklaas intocht (intåg, alltså själva paraden med orkestrar, hästar och en Sinterklaas som vinkar till barnen) runt om i hela landet. Det arrangerades till och med i den lilla hålan där jag bodde då, för fyra år sedan, men jag missade den som var i Deventer. Det smällde lite högre att ta del av en så pass stor tradition i Amsterdam när jag ändå hade möjligheten.
Det är lite som julafton fast före jul…
En barnens högtid men en riktigt häftig upplevelse för en utomstående. Nederländarna gör saker lite annorlunda än vad vi hemma i Sverige. Där har de karnevaler om somrarna och parader – de skapar helt enkelt anledningar till att sluta upp och ha det trevligt tillsammans.
Det var en riktigt häftig upplevelse och jag hoppas att jag kommer att vara i Amsterdam för att se Sinterklaas igen nån gång i framtiden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *