Häng upp och ned i klätterbackarna – film!

Klättring stod på dagens schema för Pebs – och klättra gjorde vi i sällskap av Terese och Eldas. Vi kan ju säga såhär, om jag känner av klättringen i rumpmusklerna får Terese det nog kul i morgon (hon har precis återupptagit ridningen efter ett års uppehåll… och i dag galopperade hon även för första gången på Eldas) men lite träningsvärk betyder ju bara att vi blir snäppet starkare och det är ju bara bra!
Om det var kallt och fruset igår så var det raka motsatsen i dag. Lite råkyligt med fuktig luft men det hade i alla fall slutat regna lagom till att vi red iväg. Pebban hade fått sig en liten spark på framsidan av bakbenet som jag nojade över innan Cicci konstaterade att det inte var värre än ett blåmärke. Kalla mig hönsmamma men jag tar hellre det säkra över det osäkra – speciellt som att hon varit skadad bak tidigare. Ingen fara på taket den här gången och lilla fröken var sådär härligt sprittande pigg och glad i dag igen.
Här ser ni två av klätterbackarna vi har tillgång till, det finns ytterligare några till i samma grustag som lämpar sig för hästar.
Det fick bli några gånger upp och ned på enhandsfattning för att ni skulle få hänga med… men lilla fröken drog lite nytta av att jag inte riktigt kunde hålla tillbaka henne ordentligt och galoppade glatt. Efter det fick det bli några gånger i lite lugnare tempo så att hon fick jobba lite också. Tror att jag redan skrivit fem inlägg (eller fler) om hur bra det är att klättra men det går inte att säga nog. Det hör ihop med det inlägget jag skrev om variation i träningen. Klättring är hästarnas variant av styrketräning här får du aktivera några av de större muskelgrupperna och bränner energi på ett litet annat sätt än vad du gör på plant underlag. Och det är bra för både ryttare och häst! Nu ska Pebban få en vilodag sen kör vi tors-lördag och vila sön-måndag (ser gärna att hon får två sammanhängande dagar).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *