Fantasi och variation -två viktiga komponenter!

När jag var liten gick det en reklam på TV med sloganen ”fantasi och variation förgyller vardagen” jag tror det handlade om müsli men jag minns inte säkert. Men just ”fantasi och variation” är något jag tar fasta på när det gäller hästarna och ridning. Fantasi för att komma på lösningar, utmaningar och för att få till ett fungerande upplägg. Variation – ja det säger ju sig själv. Varierad träning är den bästa träningen. Med lite fantasi kommer man långt med variationen.
Så istället för att rida så fick det bli lite tömkörning i regnet idag. Jag blev lite inspirerad när vi har pratat om att tömköra Cariño så när jag skulle sova igår kväll tänkte jag att ”nej, men… jag kanske skulle ta och tömköra Pebs i morgon” och så fick det bli så. Sen är kanske inte tömkörning det mest fantasifulla men det är variation från att ha ryttare på ryggen i alla fall!
Vi behöver ju som sagt jobba lite på det här med rakriktningen och att gå rakt fram och då är det himla fint att tömköra. Det är också ett bra sätt att se hur hästen rör sig, från sidorna, men även rakt bakifrån.
Tömkörning är även ett ypperligt sätt att motionera både ryttare och häst. För att inte tala om att hjärnan måste vara med i svängarna – koordinationsförmågan får alltså även den lite gymnastik för att se till att hålla ekipaget på vägen. I dag blev det en sväng till paddocken där vi jobbade utefter fyrkantsspåret och dessutom fick möjlighet att träna på det här med vattenpölar! Vi körde mest skritt men lite trav längst långsidorna blev det och då fick Evelina jogga lite för att hänga med. Pebban var lugn och fin och skötte sig bra, på slutet var vattenpölen inga konstigheter och vi kunde följa spåret igenom den istället för att kringelikroka oss förbi den i ett S som vi gjorde de första försöken.
Nöjd häst mumsar i sig mineraler, morot och äpple. I morgon är jag åter i sadeln så får vi se vad vi ska hitta på och vart vi ska ta vägen. Får fundera lite över veckans planering under kvällen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *