Betydelsen av att rida off-road

Jag har, under en extremt empirisk undersökning, kunna konstatera att unga hästar gärna kan vara lite snubbliga och inte direkt ha stenkoll på vart de sätter fötterna. Idag fick Pebban och jag sällskap av Karin på treårige Quartern Manny som är en av hästarna i lösdriftsflocken.
Vi tog samma runda som Pebban och jag efter min ofrivilliga avsittning i torsdags. Förbi Loviseholm, lite läskiga får och bröte och in på en skogsstig där vi travade lite.
Pebban snubblade lite över sig själv i början av traven och mot slutet av ritten konstaterade vi att det kanske inte är så konstigt. Lösdriftshagen är stor men den är mestadels jämn och inte särskilt kuperad alls. Och det är där vikten av att rida off-road i skog och mark och upp och ned för backar kommer in i bilden, för att hästen ska lära sig ha lite koll på var den sätter hovarna och slippa snubbla i onödan. Dessutom är det ett utmärkt sätt att bygga lite ryggmuskler och träna på styrning och följsamhet.
Du kan göra så mycket i uppbyggande syfte ute i skog och mark. Backträning (klättring) är en höjdare speciellt i skritt så att hästen inte springer ifrån det jobbiga utan verkligen får ta i både upp och ned. En häst som har koll på hovarna i naturen bör även ha den försiktigheten in i ridhuset och på ridbanan när det börjar jobbas med bommar och hinder. Så snart det torkar upp lite ska Pebban och jag ge oss ut i skogen och klättra och rida runt träd och använda oss av de utmaningar naturen dukat fram åt oss, för hon måste få lite bättre koll på sina fossingar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *